Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Η ηρεμία πριν την καταιγίδα

Κάθε προσπάθεια συγκερασμού μιας περιόδου με λάθη και αμφισβητήσεις και μιας περιόδου αισιοδοξίας και νέας πνοής για το μέλλον είναι δύσκολη και εύθραυστη...
Πώς μπορείς να συνδυάσεις δυο καταστάσεις που η βάση και η δομή τους βασίζονται σε διαμετρικά αντίθετες έννοιες και πράξεις;

Πολλοί και ίσως πάρα πολύ σωστά θα έλεγαν πως δεν δικαιολογείται καμία προσπάθεια να ενώσεις  δύσκολες στιγμές του παρελθόντος με ένα ξεκίνημα αισιόδοξο και διαφορετικό...
Θα πρότειναν σκληρές τιμωρίες και πλήρη πολιτική αδράνεια και απραξία όσων έβλαψαν με την στάση και τα λεγόμενά τους. Αυτό θα αναπτέρωνε το ηθικό των ψηφοφόρων, θα αισθάνονταν οι ίδιοι  δικαίωση και θα διαπίστωναν την πραγμάτωση της επόμενης μέρας..

Εσωκομματικά όμως τι θα γινόταν;
Ο όρος ήπια προσαρμογή ασφαλώς και πλέον δεν ακούγεται τόσο όμορφα όσο ακούγονταν δύο τετραετίες πριν, αλλά και πάλι πιστεύω πως η ιδανική λύση είναι η μέση λύση..
Όχι ασφαλώς να δεχτούμε τα κακώς κείμενα της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ,αλλά να μην φτάσουμε και στο σημείο να ακυρώσουμε το σύνολο της πολιτικής που άσκησε και του έργου που πρόσφερε..

Ο πρόεδρος της ΝΔ είναι πάρα πολύ εύκολο να παγιδευτεί μέσα στα ναι και στα όχι που πιθανό να ακούει και να αισθάνεται..
Ενδεχομένως τα όσα καταλυτικά ακολουθήσουν στη συνέχεια να έχουν ως προαπαιτούμενο μια καθαρή αντίληψη της εικόνας του πριν και του μετά και μια σχετική σύνδεση του κυβερνητικού έργου της ΝΔ και της επόμενης μέρας της ανασυγκρότησης ..

Προσωπικά εμπιστεύομαι και ακολουθώ ανθρώπους που δεν κάνουν φασαρία και θόρυβο..
Εμπιστεύομαι και ακολουθώ ανθρώπους με σκέψη μεστή και αιχμηρή και όχι κατ' ανάγκη πομπώδη και απόλυτη..
Όλα τα θέματα της ΝΔ, του παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος, για να αντιμετωπιστούν πρέπει να τα προσεγγίσουμε από όλες τις πλευρές..
Η δικαίωση των όσων δεν έφταιξαν και η τιμωρία των όσων έφταιξαν μπορεί να επέλθει πιο αποτελεσματικά μέσα από την σκέψη και τα επόμενα βήματα του νέου προέδρου..
Κανένας δεν ξεχνάει τα όσα ο ίδιος λέει. Ούτε ο Γιώργος Παπανδρέου έχει ξεχάσει τα όσα υποσχέθηκε προεκλογικά ...Αλλά για να είμαστε σωστοί πρέπει να μετράμε τις συνθήκες αλλά και τους δρώντες της κάθε στιγμής...Ο συνεπής πολιτικός δεν κρίνεται από την φασαρία του λόγου και των πράξεών του, αλλά από την ηρεμία και την διαύγεια της σκέψης και του οράματός του..