Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Ποιος θέλει να γίνει πολιτικός;

   Ποιος είναι αυτός που θα οριστεί ως πολιτικά συνειδητοποιημένος ,με πολιτική αφύπνιση και δράση;

Ποιος είναι αυτός που έχει πολιτική θέση και λόγο,
πού διαβάζει μια πολιτική κατάσταση και μπορεί να διαμορφώνει θέση και άποψη,
πού θα ασχοληθεί τελικά με τα κοινά ,θα πιστέψει στους θεσμούς της πολιτικής και θα αποτελέσει μια επόμενη δυναμική πολιτική επιλογή ;

Ας δούμε μια " προκατ" κατηγοριοποίηση , για να απαντηθούν τα ερωτήματα αυτά :

Υπάρχει κατ 'αρχήν  μια κατηγορία ατόμων που θα την χαρακτήριζα "οι διαβασμένοι"..Είναι άτομα ,τα οποία είναι ενημερωμένα για το παρελθόν ,το παρόν και κατ'επέκταση και για το μέλλον..Γνωρίζουν για πρόσωπα με ονοματεπώνυμο ,που έκαναν πολλά ,αλλά και για περιόδους με ημερομηνία  ,στην διάρκεια των οποίων διαδραματίστηκαν τα όσα σημαντικά για τον τόπο..
Φαίνονται ότι γνωρίζουν πολλά ,σημαντικά και μη  ,και ενδεχομένως να φοβίζουν σε ένα βαθμό τον μέσο νου..
Μοναδικό μειονέκτημα το γεγονός πως αρκετές φορές παρουσιάζονται κολλημένοι με ορισμένα πρόσωπα και καταστάσεις ,γεγονός που δεν τους επιτρέπει να κατανοήσουν πλήρως το παρόν και να αποδειχθούν απόλυτα ικανοί για το μέλλον...Η μόρφωσή τους αγγίζει υψηλό επίπεδο,αλλά δεν αρκεί  χωρίς το ανάλογο προσωπικό αντίκρισμα για την απόλυτη πολιτική δημιουργία..

Δεύτερη κατηγορία ατόμων- πολιτίκ είναι εκείνοι οι οποίοι παραδοσιακά- "κληρονομικά"επιλέγουν την πολιτική για προσωπική τους ασχολία...
Γνωρίζουν πώς δουλεύει το πολιτικό σύστημα ,έχουν δει μέλη της οικογένειάς τους να πολιτεύονται και θα τους άρεσε να βρεθούν στην ίδια ή παρόμοια εκλόγιμη θέση..Είναι σαφέστατα άτομα ,τα οποία όντως μπορεί να έχουν τα χαρακτηριστικά και τις ικανότητες ενός πολιτικού,αλλά το χρίσμα πέρα πάσης αμφιβολίας έρχεται εκ των έσω (βλ.οικογένενεια)..Η μόρφωση θεωρείται δεδομένη ,αλλά μειονεκτούν στο σημείο που ταυτοποιείται το όνομά τους με την πολιτική δράση..

Φτάνουμε λοιπόν στην επόμενη και ίσως και τελευταία διακριτή κατηγορία δεξαμενής πολιτικών του μέλλοντος..Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν τα άτομα που νιώθουν πως μπορούν να ασχοληθούν με την πολιτική..Είναι φύσει λαμπερά πρόσωπα ,φέρουν μεταρρυθμιστική αντίληψη και λογική και δεν θεωρούν την πολιτική ως επάγγελμα και κάτι δεδομένο για την ζωή τους..Είναι τα άτομα ,τα οποία δεν φοβίζουν ,αλλά εκ των πραγμάτων τα προσέχεις και τα ακολουθείς για ότι εκείνα αποπνέουν και πηγάζουν...
Ποια είναι τα άτομα αυτά;
Είναι πραγματικά όσα άτομα μαθαίνουν να σκέφτονται πολιτικά ,αλλά και πράκτικα..Είναι όσοι δεν αναμέμουν και δεν αναζητούν από την πολιτική πολλά ,αλλά ταυτόχρονα δεν μπορούν να σταθούν αποτελεσματικά και παραγωγικά σε κανέναν άλλο χώρο πέραν του πολιτικού..
Το μυαλό και η σκέψη τους αγγίζει και αφορά τον καθένα από εμάς..Δεν στέκονται ψηλά ,αλλά καταφέρνουν και ξεχωρίζουν...
Προσωπικά πιστεύω πως από εδώ θα έρθει και η μελλοντική πολιτική ελπίδα για τον τόπο...

Καθήκον όλων είναι μια καθαρή πολιτική σκέψη..Δεν είναι εύκολο και δεν είναι δύσκολο..Το μόνο που χρειάζεται είναι μια καθαρή ματιά με αισιοδοξία ,αλλά και επίγνωση!!
Μια καθαρή ματιά θα διευκολύνει την άριστη επιλογή αλλά  και την άριστη απόρριψη..
Το μέλλον αρκεί να είναι ενδιαφέρον και μεστό σε ιδέες και έξυπνα-καθαρά πρόσωπα ώστε να φέρει μια καινούργια ημέρα..Η επόμενη μέρα μόνο με αυτό τον τρόπο θα είναι διαφορετική και αντάξια των όσων θα τη διαμορφώσουν ..