Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009



http://www.youtube.com/watch?v=wegOJS02znY
Razorlight- Wire to Wire

 

Μουζακιάρη Βένη

Κέντρο ή δεξιά;

Το πρόβλημα και το θέμα της ψήφου είναι καθαρά ιδεολογικό.

Παρουσιάζεται το ζήτημα: κέντρο ή δεξιά;
Αυτό είναι το ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσουν όσοι θα θελήσουν να ψηφίσουν στις εκλογές της 29 Νοεμβρίου.

Εάν όμως η συλλογιστική πορεία του καθενός προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω, θα διαπιστώσει πως αυτό δεν είναι το κύριο ζητούμενο και το πολιτικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του κάθε υποψηφίου.
Η ιδεολογική ταυτότητα θα αποκτήσει νόημα και πρακτική σημασία εάν τοποθετηθεί σε πραγματικστική διάσταση.Το ερώτημα που γεννάται είναι εάν ο καθένας από εμάς καταλαβαίνει και αντιλαμβάνεται τι νοείται ως δεξιό κόμμα και τι ως κεντρώο και γιατί να γίνεται ο διαχωρισμός αυτός εφ όσον ο όρος κεντροδεξιός χώρος έχει επινοηθεί και είναι υπαρκτός;

Οι δύο υποψήφιοι, οι οποίοι είναι δύο δυναμικές υποψηφιότητες με παρελθόν (αλίμονο και αν δεν το δεχτούμε ) παρόν και πολύ μέλλον, δεν διαχωρίζουν την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος χωρίς λόγο και αιτία.Απευθύνονται στον καθένα ΝΔκράτη ξεχωριστά και στην ιδεολογική ομάδα που εκείνος αντιπροσωπεύει. 
Ο πρώην πρωθυπουργός είχε κάνει ένα πολιτικά στρατηγικό βήμα.Απευθύνθηκε και επικοινώνησε την σύγχρονη κεντροδεξιά ιδέα σε ένα σύνολο που εξέφραζε το μεσαίο κόσμο.'Εναν κόσμο, που επιθυμώντας να παραμερίσει τον διαχωρισμό και τις αυστηρές ιδεολογικές γραμμές του παρελθόντος και παράλληλα προσδοκώντας την προσωπική και εθνική ευημερία δέχτηκε την νέα ιδεολογική ταυτότητα και προσπάθεια του Καραμανλή.

Τώρα γίνεται  για ακόμη μια φορά εμφανώς μια προσπάθεια συσπείρωσης του χώρου της ΝΔ με δοαφορετική προσέγγιση. Η ιδεολογική πλατφόρμα είναι ένας πρόσφορος χώρος  να αναζητήσουμε και τελικά να εκφράσουμε το που τελικά ανήκουμε και με ποιον τρόπο εκφραζόμαστε καλύτερα , ελεύθερα και αναμφίβολα πιο σύγχρονα.

Πιστεύω πως ο όρος" σύγχρονα " θα δώσει και τον τελικό νικητή. Ο Έλληνας ψηφοφόρος έχει μάθει να κινείται, να εκφράζεται και τελικά να ψηφίζει παρακολουθώντας και αναμένοντας ταυτόχρονα τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. 
Ο Oμπάμα, ο Σαρκοζί και η Μέρκελ είναι πρόσωπα οικεία πλέον στον Έλληνα και κάτι παρόμοιο αναμένει να δει να ακολουθήσεικαι να ψηφίσει και σε τοπικό, ελληνικό επίπεδο.Δεν είναι μη πατριωτικό ή μη ελληνικό, αλλά πέρα για πέρα φυσιολογικό πολιτικά. Η παρακολούθηση, η ταύτιση, η σλυγκριση είναι μέθοδοι συγκρότησης πολιτικής.

Το τελικό ερώτημα για τα εσωκομματικά είναι Ντόρα ή Σαμαράς.
Το τελικό ερώτημα για μένα είναι ποιος είναι πιο ο σύγχρονος.
Ποιος είναι εκείνος που κάθε ευρωπαϊκή προδιαγραφή θα την κάνει πράξη, ποιος ειναι εκέινος που παρά τα δημοσιονομικά δυσμενή μεγέθη θα καταστήσει την Ελλάδα υπολογίσιμη σε πολιτική , οικονομική και κοινωνική ισχύ χώρα; 
Ας προσέξουμε τι ακριβώς λέει ο καθένας και τι υποδηλώνει με τη στάση του. Το ερώτημα κέντρο ή δεξία είναι πάρα πολύ απλό για μια στιγμή τόσο σύνθετη.
Ας κοιτάξουμε γύρω μας ( στο περιβάλλον της  ΕΕ) και ας αποφασίσουμε. Η εικόνα, παλαιότερα, είχε πείσει και είχε θέσει τον πήχη πολύ ψηλά.
Τώρα τα ζητούμενα είναι διαφορετικά..Πιο απαιτητικά, πιο αναγκαία προς επίτευξη και υλοποίηση.




Άνθρωποι

 Μουζακιάρη Βένη

Η απόρριψη σαν μια γενική θεωρητική έννοια είναι κατά βάση αρνητική, δημιουργεί αμφιβολία και κριτική και συνδυάζεται με την μη συνέχιση και την μη ανέλιξη του απορριπτόμενου αντικειμένου.

Αυτό όμως φαίνεται καμία σχέση να μην έχει στην πολιτική ζωή. Τα τελευταία γεγονότα έδειξαν πως η όποια απόρριψη τύχει να υπάρξει στην πορεία ενός πολιτικού ισοδυναμεί με μια δεύτερη ευκαιρία και με μια νέα κατάσταση στην οποία υπάρχει ένας ήρωας -θύμα, τα άτομα που τον στηρίζουν ( ας τους πούμε "μελλοντικούς υπουργούς και αντιπροέδρους"") και οι κακοί (ας τους πούμε "πολιτικούς αντιπάλους"και "πιθανους υπουργούς", γιατί όχι;).

Αυτή η δεύτερη ευκαιρία ,που είναι πάντα πακέτο με την κατάσταση της απόρριψης, τελικά όχι μόνο δεν είναι αρνητική, αλλά σε πολλές περιπτώσεις από εδώ και στο εξής θα είναι επιβεβλημένη, το απόλυτο ζητούμενο έως και προαπαιτούμενη (από σκηνοθετικής άποψης).

Σε πολλές στιγμές της πρόσφατης (χθεσινής-προχθεσινής) ιστορίας, διαπιστώσαμε πως οι πολιτικοί είναι τελικά άνθρωποι.Δείχνουν να μην θέλουν να απορρίπτονται αλλά και να απορριφθούν δεν τους πειράζει. Είναι καλά μετά. Λίγο φορτισμέμοι, λίγο ριγμένοι, λίγο ηττημένοι, λίγο μπερδεμένοι, αλλά πολύ σίγουροι και πολύ αισιόδοξοι για το μέλλον (κυρίως το προσωπικό γιατί για το παραταξιακό παρεμβαίνει και μια άλλη παράμετρος: η εκλογική ψήφος).
Έχουν συναισθήματα, χαίρονται,λυπούνται,φοβούνται,παραιτούνται ,ακόμα και πρωθυπουργοί γίνονται. Πόσοι από τους πολιτικούς αυτούς δεν έχουν βιώσει μια πολιτική απόρριψη;
ΌΛΟΙ.
Όλοι έχουν δοκιμαστεί και μάλιστα όλοι έχουν απορριφθεί.
Αλλά ειναί εδώ.
Δεν φεύγουν (και πού να πάνε, αφού αυτό έμαθαν ,αυτό ξέρουν και κατά συνέπεια ,γιατί κρατάμε και μια σειρά ,αυτό επιλέγουν. Τα συναισθήματα δεν κρύβονται.
Πόσο πιο χαρούμενος μπορεί να γίνει αυτές τις μέρες ο Καραμανλής;
Ο Γιώργος;
Πόσο, τι,ποιον, πότε, γιατί, πως σκέφτεται ο Βενιζέλος;
Πως θα μας την φέρει σιγά-σιγά μέσα από το μαγικό κουτί ο Παπακωνσταντίνου από το Οικονομικών και ο Γιώργος από το Εξωτερικών;
Πόσο ήρεμα και μεθοδικά κινείται η Ντόρα;
ΌΛΟΙ είναι άνθρωποι.
Για αυτό και όλοι εμεις έτσι θα πρέπει να τους αξιολογούμε και να τους κρίνουμε, ανθρώπινα.

Όλοι σαν σύνολο ανασκουμπωνόμαστε, σηκώνουμε τα μανίκια, χαμογελάμε, αναθεωρούμε, αναδιατυπώνουμε και λέμε πως τα μελλοντικά πολιτικά κριτήρια αξιολόγησης των πολιτικών είναι τα ακόλουθα (δίνω και ένα στατιστικό λάθος +/-0 .01% γιατί άνθρωποι είμαστε και εμείς)
1.Ποιος ήταν πιο όμορφος τον τελευταίο μήνα;
2.Ποιος φόρεσε την πιο ωραία γραβάτα (συμπεριλαμβανομένης της Ντόρας);
3.Ποιος χρησιμοποίησε πιο πολλές φορές τις λέξεις "ευθύνη" και "συναίνεση" μέσα στη βδομάδα;
4.Ποιος είχε σηκωμένα τα μανίκια στην τελευταία συνέντευξη τύπου;
5.Ποιος έπαιξε στα πιο πολλά βιντεάκια του Λαζόπουλου την προηγούμενη Τρίτη;
6.Ποιον σχολίασε θετικά ο Πρετεντέρης ,ποιον ο Παπαχελάς και ποιον η Τσαπανίδου;
7.Ποιος πήγε να συναντήσει πιο πολλές φορές τον Αλμούνια, τον Τρισέ και τον Ότο Ρεχάγκελ?


Καθήκον μας να απαντάμε με ειλικρίνεια,σοβαρότητα ,σύνεση και υπευθυνότητα.
Όποιος δεν απαντάει τουλάχιστον με υπευθυνότητα καλύτερα να μην απαντάει.(ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ για το μέλλον του τόπου)

Με αυτόν τον τρόπο :

1.Θα μειωθεί τόσο το έλλειμμα όσο και το χρέος
2.Η ΝΔ θα αποκτήσει ιδεολογική ταυτότητα
3.Ο Ψωμιάδης θα αποκτήσει τηλεοπτική εκπομπή
4.Οι πληγωμένοι νδκράτες θα ξεχάσουν τον Καραμανλή
5.Ο Κολοκοτρώνης θα αναστηθεί

O πολιτικός Έλληνας

 Μουζακιάρη Βένη

Η πολιτική αλήθεια εκλαμβάνεται και κρίνεται σύμφωνα με τα βιώματα, τις σκέψεις και το περιβάλλον του καθενός. Στην Ελλάδα όλοι οι άνθρωποι, ενεργοί πολιτικά και μη, έχουν γνώμη, παρατηρούν τα πολιτικά δρώμενα, κριτικάρουν και στην πλειονότητά τους περιμένουν.
Τι περιμένουν?
Περιμένουν πολλά.Από μια προσωπική, δίκη τους διευκόλυνση και παροχή θέσης δημόσιου ενδιαφέροντος και κρατικής μισθοδοσίας μέχρι την πολυπόθητη πολιτικοκοινωνική ανατροπή της επικρατούσας κατάστασης.

Στην Ελλάδα, οι Έλληνες αλλά και στο εξωτερικό οι συμπαθέστατοι και φίλοι ομογενείς ξέρουν από πολιτική. Γνωρίζουν να μιλούν πολιτικά, να αξιολογούν πολιτικούς αλλά πέρα από κάθε αμφιβολία γνωρίζουν από κυβερνητικό έργο.Το κυβερνητικό έργο είναι αντικείμενο εξειδίκευσης πολλών και συγκεκριμένα εδρεύει από τη βουλή, την Ρηγίλλης και την Ιπποκράτους μέχρι τα σχολεία, πανεπιστήμια, καφενεία και το σαλόνι μας.

Ωστόσο υπάρχουν και άτομα, τα οποία δεν υιοθετούν και δεν αποδέχονται το απόλυτο εθνικό χόμπυ της πλειονότητας του ελληνικού λαού και δηλώνουν πως δεν τους αφορά η πολιτική, δεν ψηφίζουν ή δεν ψηφίζουν συνειδητά και σύμφωνα με μια πολιτική ιδεολογία (βλ.άκυρο).
Αυτή η κατάσταση χρήζει άμεσης διόρθωσης. Είναι σημαντικό τόσο για την πολιτική υπόσταση και εξέλιξη του τόπου όσο και για την πολιτική και ιδεολογική στάση του κάθε ένα να γνωρίζει και να πιστεύει στην πολιτική.Για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις και παρερμηνείες δεν υποχρεωμένος κάποιος να δεχτεί τον Γιώργο, την Ντόρα, τον Αντώνη, την Αλέκα, τον Καρατζαφέρη, τον Αλέξη και τον Ψωμιάδη, αλλά να έχει διάθεση να αποκτήσει πολιτική στάση και πολιτικό λόγο (το τελευταίο κρίνεται δύσκολο επομένως δηλώνεται σαν προαιρετικό). Αν δεν ασχολείσαι εσύ με κάτι ,τότε επιτρέπεις σε άλλους να ασχοληθούν μαζί του και μην ξεχνάς ότι αυτοί οι άλλοι υπάρχει μια πολύ μικρή,αμελητέα πιθανότητα να μην είναι καλοί και να κάνουν κακό.

Η πολιτική στην Ελλάδα είναι ταυτόσημη με την Ελλάδα.Η κατάσταση αυτή είναι γεγονός. Ίσχυε,ισχύει και θα ισχύει.Υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν άτομα που δεν υπηρετούν όμορφα, νόμιμα και ηθικά την πολιτική. Αυτό όμως ίσως να είναι και το προαπαιτούμενο για μια όμορφη, ηθική και νόμιμη πολιτική καθώς μέσα από συγκρούσεις και λάθη θα επέλθει αισιόδοξα νομοτελειακά η πολιτική στην προκειμένη περίπτωση κάθαρση.

Οι Έλληνες κάνουν πολιτική στην Ελλάδα.Ψηφίζουν, ανεβάζουν, περιμένουν, κρίνουν, συνεχίζουν ή κατεβάζουν .
Έχουν πολιτική δύναμη. Έχουν πολιτική δύναμη επειδή τελικά γνωρίζουν.