Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Μαθήματα οικονομικής ηθικής για την Ελλάδα


                   Ο οικονονικός αναλυτής Ντέσμοντ Λάχμαν έδωσε μια ιδιαίτερη σε περιεχόμενο και ουσία συνέντευξη και με την αφορμή αυτή τη συζήτηση που έγινε  θα ήθελα εκθέσω ένα σχετικό συλλογισμό επί του αντικειμένου της οικονομικής κατάστασης που παρατηρούμε εδώ και μήνες..
Ενδεικτικά θα πρέπει να αναφέρω πως ο οικονομικός αναλυτής προέβει σε ιδιαίτερα ανησυχητικές δηλώσεις σχετικά με τις οικονομικές και πολιτικες εσωτερικές εξελίξεις.. Δήλωσε πως η όποια παραμονή της Ελλάδος στην Ευρωζώνη αποτελεί μη συνετή επιλογή καθώς το μόνο αποτελέσματα που θα μπορούσε να προκύψει είναι η παρατεταμένη δυσμενής εσωτερική οικονομική κατάσταση..
                  Μια χώρα όπως η Ελλάδα ,αναφέρει ,πως με έλλειμμα στο 13% είναι μεν εφικτό να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις αλλά αυτό θα σημάνει ταυτόχρονα την συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 15 με 20 ποσοστιαίες μονάδες..
Η απάντησή του σε σχετικό ερώτημα καθιστά κατανοητό πως η όποια παραμονή της Ελλάδος στην Ευρωζώνη δεν θα βοηθήσει κατά κύριο λόγο την Ελλάδα αλλά τις Βρυξέλλες και το γενικότερο οικονομικό σύστημα της ΕΕ.
               Ιδιαίτερα ανησυχητικές επομένως οι κρίσεις του συγκεκριμένου αναλυτή ,που ουσιαστικά  μας προτείνει την  έξοδο από την Ευρωζώνη με στόχο να "βρούμε τον εαυτό μας". Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο οι εξελίξεις που θα μπορούσαν να προκύψουν καθίστανται προφανώς απρόβλεπτες και ασφαλώς δεν θα μπορούμε να μπούμε στη διαδικασία να σκεφτούμε και  να δώσουμε τις ακριβείς κατευθύνσεις των δημοσιονομικών μεγεθών στην μετά Ευρωζώνης εποχή..
            Εδώ και αρκετούς μήνες το οικονομικό σύστημα της Ελλάδος βρίσκεται σε συνεχή έκθεση και αρνητική κριτική. Σημαντικοί διεθνείς οικονομικοί οίκοι αντιμετωπίζουν το οικονομικό μας σύστημα τουλάχιστον με καχυποψία ,γεγονός που οδηγεί το πλαίσιο της Ευρωζώνης να ζητά διαβεβαιώσεις ,εγγυήσεις ,προοδευτικά μέτρα, μειώσεις δημοσίων και ιδιωτικών δαπανών και ακόμη περισσότερες επιβεβαιώσεις πως επιτέλους η Ελλάδα θα αποτελέσει έναν  ειλικρινή ,συνετό και με διαφανείς οικονομικές διαδικασίες παίχτη.. Τα μέτρα αυτά όμως πέρα από κάθε οικονομικό και πολιτικό κόστος έχουν ένα πάρα πολύ δυνατό αντίκτυπο στον κάθε ένα από εμάς. Όλα αυτά τα μέτρα θα έχουν άμεση και απόλυτη ανάμειξη και αλλαγή στις αποφάσεις ,στη νοοτροπία και στον τρόπο αντίληψης του καθενός.
          Ο οικονομικός αναλυτής επισημαίνει πως οι Βρυξέλλες δεν θα βοηθήσουν την Ελλάδα γιατί αποτελείται από αξιαγάπητους ανθρώπους και έχει να δείξει ήλιο ,θάλασσα και την  Ακρόπολη, αλλά επειδή δεν μπορούν να επιτρέψουν και να παρουσιάσουν  μια αποτυχία και μάλιστα μια αποτυχία τέτοιου μεγέθους στο πλαίσιο λειτουργίας και στην προοπτική πρόοδου της Ένωσης.. Μα αυτό είναι πέρα για πέρα γνωστό και αυτό είναι το σημείο το οποίο πρέπει να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα ώστε να υπάρξει μια αξιοπρεπής (με όλη τη σημασία της λέξης) συμφωνία και εξισορρόπηση συμφερόντων και για τις δύο μεριές.
          Τα λάθη στον οικονομικό τομέα της Ελλάδος δεν είναι λάθη, καθώς δεν μπορείς να χαρακτηρίσεις λάθος μια πραγματικότητα χρόνων ,κυβερνήσεων,πολιτικών ,στελεχών ,φιλοδοξιών αλλά και πλήρους άγνοιας. Η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν μπορεί να απαιτεί διόρθωση στο σήμερα. Μπορεί όμως να απαιτεί και να προσδωκά διόρθωση στο πολύ μέλλον.
        Οι όποιες συστάσειςγια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ασφαλώς και δεν μπορούν να βρούν τόπο αποδοχής και εφαρμογής ..Προσωπική μου άποψη είναι πως η σκέψη και μόνο για ένα ενδεχόμενο εξόδου "κάνει ζημιά"..και επί της ουσίας δεν ζητάμε βοήθεια αυτή την παρούσα στιγμή, απλά τους δείξαμε ποιοι είμαστε ,τι έχουμε κάνει,λογικά έπαθαν ένα σοκ και προσπαθούμε τωρα να τους πείσουμε να συνεργαστούμε και από κοινού να  βρούμε λύσεις..
        Η περίοδος λιτότητας φαντάζομαι πως αποτελεί την πιο ήπια έκφραση των όσων θα επικρατήσουν στην εσωτερική οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα στο εγγυς μέλλον..Αν όμως τα όποια οικονομικά μέτρα δεν συμβάλλουν στην αλλαγή της νοοτροπίας μας (και με το "μας" αναφέρομαι φυσικά σε όλους όσους με την άγνοιά τους ή πιο κομψά με την έλλειψη διάθεσης να βοηθήσουν γενικότερα έφτασαν τον τόπο σε αυτο το σημείο) δεν πρόκειται να αποτελέσουμε σε καμία περίπτωση και σε κανένα βαθμό παίχτες αποδοχής σεβασμού και εξέλιξης στο ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι. ...
       Οι εξελιξεις ήρθε η στιγμή να ακολουθήσουν..Θα τις δουμε ,θα τις κρίνουμε ,θα τις ζήσουμε και έχω κάθε λόγο να πιστεύω και να αισιοδοξώ πως η πολιτική και κοινωνική ευελιξία που έχει να δείξει η Ελλάδα μπορεί να καταστεί κάτι περισσότερο από αποτελεσματική και ουσιώδης για το οικονομικό μέλλον...Δεν είναι ευχολόγιο ,δεν είναι  επανάπαυση και δεν είναι απεριόριστη αισιοδοξία..Πιστεύω πως η εσωτερική τάξη πραγμάτων με τον τρόπο που έχει καταφέρει να επιβιώσει και να εξελιχθεί στην διάρκεια των χρόνων έχει αποκτήσει μηχανισμούς ανάκαμψης ...Οι κοινωνικές (και δεν αναφέρομαι στις πολιτικές ή οικονομικές) προσλαμβάνουσες τις χώρας καθίστανται πολύ σημαντικές σήμερα ..έχουμε επιτέλους την πλήρη εικόνα ,αυτό δεν είναι λίγο. Είναι αρκετό για να αρχίσουμε να βηματίζουμε σωστά..